Στις 8 Ιανουαρίου το κουαρτέτο στην Αθήνα για Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών αμέσως μετά τις γιορτές. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα “Τα Νέα”, το Μαξίμου ετοιμάζεται για μια επίπονη και μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης γνωρίζοντας ότι τα ανοιχτά θέματα προ του κλεισίματος της αξιολόγησης είναι και τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος της είναι η διατήρηση των κύριων συντάξεων ενώ αντίθετα φαίνεται να προκρίνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό της τάξης του 1%. Στις τάξεις της κυβέρνησης -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- επικρατεί η εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό για το οποίο επιζητεί τη διασφάλιση 700 εκατομμυρίων ευρώ και με στόχο να έχει ψηφιστεί περί τις 15 Ιανουαρίου.

Διαμηνύεται πάντως ότι ακόμη και αν η πρόταση της κυβέρνησης για τις εισφορές δεν εισακουστεί από τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμαστεί για εναλλακτικό σχέδιο επιβολής ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο φόρος αυτός, αν τελικά γίνει αποδεκτός, δεν θα αφορά τις καθημερινές μικροσυναλλαγές των 50, 100 ή 200 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το MEGA, η πρόταση της Αθήνας για το ασφαλιστικό έχει σε κάθε περίπτωση “κλειδώσει” και τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στους δανειστές ενώ το πρώτο ραντεβού του 2016 του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν “Τα Νέα”, η κυβέρνηση δεν φαίνεται εύκολο να απαλλαγεί από τους πονοκεφάλους που προκαλεί το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια ενώ ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα δεν κρύβει ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τρεις κατηγορίες των δανείων, δηλαδή για τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πάντως η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι υπάρχουν κενά στη διαπραγμάτευση που θα πρέπει αμέσως να καλυφθούν ούτως ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις όπως π.χ. ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να χάσει το σπίτι του επειδή το έβαλε ως εγγύηση για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής όπου και θα γίνει αποτίμηση όλων των δράσεων στην κοινωνική πολιτική τον τελευταίο χρόνο ενώ η συμμετοχή σε αυτό του Γ. Κατρούγκαλου καθιστά βέβαιη τη συζήτηση και για το ασφαλιστικό.