Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η ελληνική οικονομία, και τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, υπήρξαν επιχειρηματίες που ρίσκαραν, λαμβάνοντας τολμηρές πρωτοβουλίες και προχώρησαν σε μια σειρά από επενδύσεις.
Η στρατηγική τους βέβαια, συνδέεται άμεσα με τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν στη διάρκεια του έτους, αλλά και στην εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.
Η «Ημερησία» παρουσιάζει δέκα επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες.
Μιχάλης Τσαμάζ, ΟΤΕ
«Θέτει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του Οργανισμού»
Σε μία από τις παραγωγικότερες χρονιές για τον ΟΤΕ εξελίχθηκε το 2015. Παρά την αβεβαιότητα και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, ο Οργανισμός υπό την καθοδήγηση του κ. Τσαμάζ κατάφερε να διατηρήσει τα οικονομικά αποτελέσματα σε ικανοποιητικά επίπεδα, εμφανίζοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων χρόνων.Επιπρόσθετα, παράλληλα με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων πέτυχε να διευρύνει την πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ ΤV, ενώ έβαλε «φρένο» στις διαρροές πελατών προς τον ανταγωνισμό, κυρίως στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» από την ημέρα που απελευθερώθηκε η αγορά τηλεπικοινωνιών. Την ίδια στιγμή, έθεσε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του ομίλου, με την ενοποίηση εταιρικής εικόνας για όλα τα προϊόντα σταθερής, κινητής και internet υπό την «ομπρέλα» της Cosmote, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές και δημιουργώντας νέα δυναμική για τον όμιλο.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Chipita
«Πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και στις αντιξοότητες»
Τη διαφορά… για ακόμη μια φορά έκανε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο γνωστός επιχειρηματίας, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, πήρε την απόφαση να επαναφέρει την έδρα της Chipita από την Κύπρο στην Ελλάδα, όταν εγχώριες και ξένες πολυεθνικές εγκατέλειπαν τη χώρα… Η μεταφορά της έδρας δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν μέρος του μακροχρόνιου σχεδιασμού που είχε ήδη καταστρώσει από το 2010, όταν πήρε πίσω την Chipita από την MIG. Η δράση του κ. Θεοδωρόπουλου δεν σταμάτησε εκεί, αλλά επεκτάθηκε και στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Με στόχο την αναγέννηση και ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγής, ο ισχυρός άνδρας της Chipita ανακοίνωσε ενώπιον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ότι σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στον τομέα της παραγωγής τομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας μέσω της Wonderplant, με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών σε ποσοστό 30%.
Ευτύχιος Βασιλάκης, Aegean
«Οδηγεί την Aegean ακόμη πιο ψηλά με νέες επενδύσεις»
Προς νέο ιστορικό υψηλό οδεύει η Aegean, η οποία αναμένεται να μεταφέρει το 2015 συνολικά 11,6 εκατομμύρια επιβάτες. Η επιλογή του κ. Ε. Βασιλάκη να επενδύσει στην ενίσχυση του στόλου με νέα αεροσκάφη και η αύξηση των θέσεων απεδείχθη αποτελεσματική, καθώς έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας και κάλυψε την υψηλή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δίκτυο. Ψηλά τίθεται ο πήχυς και για τη νέα χρονιά, καθώς σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπεται η προσφορά 16,2 εκατ. διαθέσιμων θέσεων και 111 προορισμών εξωτερικού σε 45 χώρες. Με βάση τον προγραμματισμό στο δίκτυο πτήσεων της Aegean θα προστεθούν έξι νέες χώρες, ενώ έως την άνοιξη θα παραληφθούν τρία νέα αεροσκάφη. Απώτερος στόχος του κ. Βασιλάκη είναι το 2023 η εταιρεία να έχει στόλο 70 αεροσκαφών και να εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια επιβάτες.
Ευάγγελος Μυτιληναίος, Μυτιληναίος
«Περισσότερη εξωστρέφεια, για μεγαλύτερα έσοδα»
Εάν για κάτι διακρίνεται η ηγεσία της «Μυτιληναίος» δεν είναι άλλο από την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες της εποχής. Αυτή την ικανότητα επέδειξε και φέτος, πετυχαίνοντας να κρατήσει τον όμιλο μακριά από τις «κακοτοπιές» και να διατηρήσει την ανάπτυξή του σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ο Ευάγγ. Μυτιληναίος προσάρμοσε έγκαιρα τη στρατηγική στις ασφυκτικές συνθήκες που δημιούργησαν τα capital controls και ξεπερνά τα όποια εμπόδια χάρη στην έντονη εξωστρέφεια. Στον ρόλο που παίζει η εξωστρέφεια στις επιδόσεις του ομίλου αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι λόγω της διεθνούς δραστηριότητας και των σχέσεων που έχει ο όμιλος με διεθνείς τράπεζες μπορεί να διαχειριστεί τα capital controls χωρίς να επηρεάζεται η προμήθεια πρώτων υλών. Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή συγκυρία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον όμιλο, ο οποίος και στοχεύει στη στρατηγική ενδυνάμωση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές.
Γεράσιμος Σκλαβενίτης, Σκλαβενίτης
«Πρώτη φορά… εκτός Αττικής»
Παρότι η συμφωνία με τον «Βερόπουλο» είχε άδοξο τέλος, ο επικεφαλής της «Σκλαβενίτης» βρέθηκε στο προσκήνιο και για έναν ακόμη λόγο: την ιστορική απόφαση να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της αλυσίδας κατάστημα εκτός των τειχών της Αττικής. Το νέο κατάστημα βρίσκεται στην Κόρινθο σε έκταση 4.000 τ.μ. και στεγάζεται στο νέο υπερσύγχρονο εμπορικό πάρκο Mare West. Επιπλέον, έκλεισε δύο ακόμη εξαγορές που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη χρονιά: την απόκτηση των καταστημάτων χονδρικής της Μakro στην Ελλάδα και το 60% της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» από τον όμιλο Βερόπουλου.
Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO
«Στα σκαριά εθνικός πρωταθλητής»
Αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς στον επιχειρηματικό κόσμο για τη χρονιά που φεύγει. Εγκαταλείποντας το χαμηλό προφίλ και τη στρατηγική της συντηρητικής ανάπτυξης, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου deal στη σύγχρονη ιστορία του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων. Η εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλος, η οποία είχε αποτελέσει στόχο και της «Σκλαβενίτης» αναμένεται να δημιουργήσει έναν εθνικό πρωταθλητή στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος θα ελέγχει δίκτυο 300 καταστημάτων και θα απασχολεί 8.500 εργαζομένους, ενώ οι πωλήσεις του θα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Το μόνο που απομένει είναι η τυπική έγκριση της συμφωνίας από τις τράπεζες.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Τιτάν
«Παρελθόν τα δύσκολα χάρη στην εξωστρέφεια»
Τους «κραδασμούς» που έχει προκαλέσει η κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας έχει καταφέρει να απορροφήσει με αρκετή επιτυχία ο όμιλος Τιτάν χάρη στην εξωστρέφειά της. Όταν άλλοι όμιλοι υποχωρούσαν και συρρίκνωναν τις δραστηριότητές τους, η διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Παπαλεξόπουλο επένδυσε στις διεθνείς αγορές, και πόνταρε στην ανάκαμψη της αμερικάνικης αγοράς. Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς την ώρα που η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, ο όμιλος βελτιώνει τα μεγέθη και ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Αυτό αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με όχημα την αγορά των ΗΠΑ.
Γιάννης Χήτος, Green Cola
«Ένα κεφάλαιο έκλεισε, ένα νέο ξεκίνησε»
Πριν από μερικά χρόνια ήταν η Fix Hellas. Φέτος είναι η Green Cola. Ο κ. Γιάννης Χήτος αποδεικνύει πως είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται στα επιχειρηματικά ρίσκα σε δύσκολες εποχές. Μετά την πώληση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να επιστρέψει στα επιχειρηματικά δρώμενα. Αυτή την βρήκε στην ανερχόμενη βιομηχανία αναψυκτικών Green Cola της οικογένειας Βενιέρη, η οποία αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Ο γνωστός επιχειρηματίας απέκτησε το 25% της Green Cola, και παράλληλα ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ο κ. Χήτος δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς πιστεύει ότι τα προϊόντα της εταιρείας έχουν προοπτικές τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.
Βασίλης Κάτσος, Pharmathen
«Γύρισε σελίδα στην ιστορία της εταιρείας»
Πρωταγωνίστησε σε ένα από τα σημαντικότερα deals στον χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αν και η Pharmathen παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν έχει ταμειακό πρόβλημα, ο κ. Βασίλης Κάτσος επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην εταιρεία που ίδρυσε η οικογένειά του, ανοίγοντας τον δρόμο στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η καταρχήν συμφωνία με τον επενδυτικό κολοσσό της BC Partners θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού φαρμακευτικού ομίλου με διεθνή αποτύπωμα και έδρα την Ελλάδα. Ο κ. Κάτσος και η οικογένειά του, πάντως θα διατηρήσουν ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ θα έχουν λόγο και στη διοίκησή της.
Κυριάκος Σαράντης, Γρ. Σαράντης
«Μπαράζ εξαγορών με στόχο την ανάπτυξη»
Απανωτές εξαγορές εταιρειών αλλά και προϊόντων, προκειμένου να ενισχύσει και να ενδυναμώσει το χαρτοφυλάκιο της υλοποίησε η Γρ. Σαράντης, η οποία δεν έπαψε στιγμή να επενδύει στην ανάπτυξή της. Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2015, η διοικητική ομάδα υπό τον κ. Κ. Σαράντη ανακοίνωσε την εξαγορά της πολωνικής εταιρείας προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak έναντι τιμήματος 4,5 εκατ. ευρώ. Η Polipak διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στην Πολωνία και δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου (κυρίως σακούλες απορριμμάτων). Είχαν προηγηθεί οι εξαγορές των προϊόντων Noxzema και του σήματος AVA στην Ελλάδα .