«Πράσινο φως» από τον ESM για την υποδόση του ενός δισ.€

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση μέρους ευρωπαϊκών έργων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγλινγκ δήλωσε αναφορικά με την έγκριση της εκταμίευσης: «Με την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης στηρίζει έμπρακτα την μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, με τα οποία θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές ενέργειας αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους στα κόκκινα δάνεια, στοιχείο με το οποίο θα δοθεί ρευστότητα στην ελληνική αγορά».

Στη συνέχεια ο κύριος Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Ελπίζω η καλή συνεργασία με την ελληνική πλευρά να συνεχιστεί, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μέσα από μία επιτυχημένη αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όπως ήδη έχει υπογραμμιστεί από το Eurogroup».

Η υποδόση αυτή είναι η τρίτη και τελευταία του αρχικού δανείου των 16 δισεκατομμυρίων, όπως προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου.

«Μετά την σημερινή υποδόση, το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον ESM αγγίζει τα 21,4 δισ. ευρώ, περίπου το 25% του αρχικού προγράμματος των 86 δισεκατομμυρίων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM στις 19 Αυγούστου 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.