Θα ξέρετε μάλλον ότι οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες πληρώνουμε τους διάφορους φόρους ακινήτων στη χώρα μας (ΕΝΦΙΑ, φόρο μεταβίβασης κ.λπ.) δεν έχουν αναθεωρηθεί από το 2007.
Ίσως να είχατε ακούσει επίσης, πριν από περίπου έναν χρόνο, ότι μετά από δικαστική προσφυγή 13 στελεχών της Δράσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εκδώσει απόφαση που υποχρέωνε το κράτος να αναπροσαρμόσει, μέχρι τον Μάιο του 2015, τις αντικειμενικές αξίες, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς.
Η λογική ήταν απλή: δεν μπορεί να φορολογείται κανείς για εισόδημα ή περιουσία που δεν έχει. Αν λοιπόν το σπίτι μου από 100 που άξιζε προ κρίσης, αξίζει σήμερα 30, το να φορολογούμαι στα 70 αυτά και να μην αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι παράνομο. Η αναπροσαρμογή όμως δεν συνέβη ποτέ, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να γράψει τη σχετική απόφαση του ΣτΕ στα παλιά του τα παπούτσια, ορίζοντας ως χρόνο αλλαγής των αντικειμενικών το Σεπτέμβριο του 2016.
Χθες όμως μια νέα, τελεσίδικη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φέρνει τα πάνω κάτω: οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μένει να το δούμε. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα επηρεάσει αναδρομικά φόρους που πληρώθηκαν για μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από το Μάιο μέχρι σήμερα, δεν θα έχει όμως πιθανότατα συνέπειες στον ΕΝΦΙΑ για το 2015, καθώς αυτός υπολογίζεται με βάση τις αξίες της 1ης Ιανουαρίου κάθε χρονιάς.
Αυτό δεν ισχύει προφανώς για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ο οποίος θα πρέπει να υπολογιστεί με τις αναθεωρημένες αντικειμενικές, δημιουργώντας μια σημαντική τρύπα στον προϋπολογισμό του 2016.