Πρέπει να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας

Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας πρέπει να γίνει βιώσιμο αν θέλει να υπάρχει διασφάλιση και στο μέλλον δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές πως «η κάθε χώρα φέρει την ευθύνη της» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γίνουν και από την Ευρώπη κάποια πράγματα για το ασφαλιστικό».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup κατά την έναρξη της παρέμβασή του δήλωσε ότι «αισθάνομαι λίγο φοβισμένος καθώς βρίσκομαι για πρώτη φορά σε συζήτηση στην ολομέλεια» ενώ αναφερόμενος στις οικονομικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όσα αποκόμισε από την κρίση που έχουν πλήξει χώρες της Ευρωζώνης τόνισε ότι «ένα από τα πράγματα που μάθαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για τις συνέπειες. Η επιτυχία εξαρτάται από την εφαρμογή των συστάσεων σε εθνικό επίπεδο».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη των κρατών-μελών «απαιτεί να μοιραζόμαστε από κοινού τους κινδύνους, αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρώτα να εργαστούμε για να ελαττώσουμε τους κινδύνους» και εξήγησε ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι διχασμένα αλλά «αυτή είναι η δημοκρατία».

Παράλληλα επισήμανε πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα πλάνα που έχουν καθοριστεί, ενώ τόνισε ότι η προστασία των καταθέσεων είναι σημαντική για τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι ένα από τα εμπόδια για ανάπτυξη είναι το υψηλό χρέος, αλλά αυτό το ζήτημα όπως είπε δεν μπορεί να διορθωθεί σύντομα.