Αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας σε CC από την DBRS

Η DBRS με έδρα τον Καναδά αναβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας σε σε «CCC» από «CC». Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.  Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε σύμφωνα με το euro2day, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.

Η συμφωνία της 15ης Ιουλίου χαλάρωσε τoυς περιορισμούς στην ρευστότητα και απέσυρε την άμεση απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της επακόλουθης χρεοκοπίας.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά από δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση τους, υποστηρίζει η DBRS.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η πρόσφατη οικονομική κάμψη, η αβεβαιότητα γύρω από τους κεφαλαιακούς ελέγχους και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη για την ψήφιση και εφαρμογή μέτρων από μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν την δυνατότητα να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα που πρόσφατα κατακτήθηκε.

Η DBRS εκτιμά ότι υπό τις συνθήκες αυτές το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι είναι αναγκαία μια ελάφρυνση του βάρους του χρέους για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μακροοικονομική σταθερότητα.

Στους παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις περιλαμβάνεται η συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και χρηματοοικονομικές προσαρμογές υπό το πρόγραμμα στήριξης, που θα βάλει το χρέος σε καθοδική τροχιά. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων θα βοηθούσε να περιοριστούν οι περιορισμοί στην χρηματοδότηση και να αυξηθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη.