"Funds"... με "κώδικα δεοντολογίας"

Σε μείζον “αγκάθι” αναδεικνύονται τα “κόκκινα” δάνεια στην τρέχουσα φάση των συνομιλιών του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες κατέληξαν χθες σε συμφωνία για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το θέμα των κόκκινων δανείων θα συζητηθεί και σήμερα σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών στις οποίες, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα. Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο real.gr, οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες. Επίσης τη δράση τους θα δεσμεύει κατά περίπτωση και ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η ίδια πηγή τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή ως κοινοπραξίες με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

Εξετάζεται και στα επιχειρηματικά δάνεια η προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και αφορμή το 25% των δανειοληπτών. Θα υπάρχει επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).

Παρόλα αυτά η πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων είχε ως κόστος την συμφωνία για πώληση και στεγαστικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα θεσμοθετηθεί με ρύθμιση που θα περάσει από τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ, real.gr