Διαφωνεί το Βερολίνο με το σχέδιο της Κομισιόν για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Σοβαρή, αν όχι απόλυτη, διάσταση απόψεων διαπιστώνεται, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά  στα σχέδια για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων έως 100.000 ευρώ στην Ευρωζώνη. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. κατέστησε σαφές ότι αν δεν βρεθεί «κοινός τόπος» τότε το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να προσφύγει ακόμα και στη δικαστική οδό.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Κομισιόν – με τη στήριξη της ΕΚΤ – παρουσίασε το σχέδιό της για τη σταδιακή συνένωση των εθνικών εγγυητικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο έως το 2024, με τη Γερμανία όμως να φαντάζει πλέον αποφασισμένη να αποτρέψει το μοίρασμα της ευθύνης, φοβούμενη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν εν τέλει να πληρώσουν για τα τραπεζικά προβλήματα του Νότου.

Η κόντρα μεταξύ Κομισιόν και Γερμανίας, σημειώνει το skai.gr, επανήλθε στο προσκήνιο στο ECOFIN της Τρίτης, όπου ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί οποιοδήποτε σύστημα κοινής ευθύνης χωρίς αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και προτού ο τραπεζικός τομέας περιορίσει τα ρίσκα στις δραστηριότητές του. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε την Τετάρτη, όταν αντιπρόσωποι των 28 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν για να ετοιμάσουν το προσχέδιο των αποφάσεων για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2015 (17-18 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο περιέχει έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών να εργαστούν για την ταχεία δημιουργία του εγγυητικού ταμείου, με τη Γερμανία όμως να είναι αποφασισμένη να «χτυπήσει» αυτό το κομμάτι. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την αντίθεσή της σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Στις συζητήσεις [στις Βρυξέλλες] πάνω στο προσχέδιο η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση της και θα συνεχίσει να το πράττει», προσέθεσε, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση του Βερολίνου να μην υποχωρήσει.

Στόχος του ενιαίου ταμείου, που εν τέλει θα έχει «δύναμη πυρός» 45 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι μόνο η προστασία των αποταμιεύσεων κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά και η προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα από εκροές πανικού, όπως αυτές που έγιναν στην Ελλάδα πριν την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι. Η λογική είναι ότι εάν η ίδια η Ευρώπη εγγυάται τις καταθέσεις με δύναμη δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε δεν θα υπάρχει λόγος πανικού.

Το Βερολίνο όμως βλέπει το όλο σχέδιο ουσιαστικά ως μία προσπάθεια να μεταφερθεί το βάρος για τα λάθη των τραπεζών του Νότου στο Βορρά. «Ας αρχίσουμε με το να προσπαθήσουμε να μειώσουμε στην πράξη τα ρίσκα στον τραπεζικό τομέα και […] ας είμαστε προσεκτικοί με συμφωνίες για το μοίρασμα ρίσκου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε μετά το ECOFIN της Τρίτης.

Δήλωσε ανοιχτά ότι η Γερμανία είναι «έτοιμη να πάει στα δικαστήρια» για την υπόθεση, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι κάποιοι ομόλογοί του «έχουν μάθει μερικά πράγματα από τους δικηγόρους» του.