Κίνα - Συνάλλαγμα: Τεράστια διαθέσιμα παρά τη φυγή

Συνεχίζονται οι εκροές συναλλάγματος στην Κίνα, οι οποίες τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 87,2 δισ. δολάρια, αγγίζοντας το ρεκόρ του Αυγούστου, με τα 93,9 δισ. δολάρια.

Ωστόσο. τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Βloomberg σημειώνουν, ότι τα διαθέσιμά της είναι τεράστια, και τον Νοέμβριο διαμορφώθηκαν σε 3,44 τρισ. δολάρια έναντι των 3,53 τρισ. δολαρίων του Οκτωβρίου.

Ως ένα βαθμό, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, το οποίο μείωσε την αξία όσων συναλλαγματικών διαθεσίμων δεν είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια. Επίσης, αποδίδεται εν μέρει και στο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πώλησε δολάρια για να στηρίξει το γουάν.

Από τις αρχές του έτους η ισοτιμία του γουάν ως προς το αμερικανικό νόμισμα στις κινεζικές αγορές συναλλάγματος έχει χάσει άνω του 3%. Οι επενδυτές εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο κινεζικό νόμισμα, δεδομένου ότι τηρούν στάση αναμονής για την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την πρώτη σε μία δεκαετία.

Η αύξηση αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η πτώση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία από την αντίστοιχη του Αυγούστου 2015, οπότε είχαν μειωθεί κατά 93,9 δισ. δολάρια. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώνονται τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Πτώση ρεκόρ σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η επίταση της φυγής κεφαλαίων έχει να κάνει ως επί το πλείστον με τις προσδοκίες των επενδυτών για υποτίμηση του νομίσματος και με την αναμενόμενη κίνηση της Fed», παρατηρεί η Τζούλιαν Εβανς-Πρίτσαρντ, αναλύτρια στην Capital Economics. Η απροσδόκητη υποτίμηση του γουάν στις 11 Αυγούστου πυροδότησε κύμα εκροών, λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται ταχύτερα του αναμενόμενου. Κατά τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Goldman Sachs, επίκειται το 2016 και άλλη υποτίμηση του γουάν.

«Η Κίνα έχει υπερεπαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξει επιπλέον μείωσή τους κατά σχεδόν 3 δισ. δολάρια στη λήξη του έτoυς», σημειώνει ο Λάρι Χοτ, επικεφαλής του τμήματος για την κινεζική οικονομία στη Macquarie Securities.

Πηγή: «Καθημερινή»