Η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος με έμφαση στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, αναμένεται να απασχολήσει το απόγευμα τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Στη σημερινή συνεδρίαση, η Ελλάδα είναι μεν ένα από τα βασικά θέματα, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση.
Εκείνο που θα επισημάνουν οι αξιωματούχοι και εταίροι είναι να περάσει, εάν είναι δυνατόν, μέχρι τo τέλος της εβδομάδας από το ελληνικό κοινοβούλιο ο δεύτερος κατάλογος με τα 13 προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα μετά και την υιοθέτηση και του προϋπολογισμού του 2016.
Η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες είναι απαραίτητη, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη, δηλαδή πριν το τέλος του χρόνου, εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί, διαφορετικά το ποσό αυτό θα επιστρέψει στο υπόλοιπο δάνειο και θα καθυστερήσει η αποδέσμευσή του.
Συμμετοχή και του ΔΝΤ
Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών να επικεντρωθούν στην επόμενη φάση του χρονοδιαγράμματος, που είναι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους με προοπτική να ολοκληρωθούν εντός του Φεβρουαρίου. Τα δύσκολα θέματα της πρώτης αξιολόγησης είναι σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η φορολογία των αγροτών και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου μέχρι το 2018.
Μετά από την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Στην εξέταση του χρέους θα ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με τις μεταρρυθμίσεις.
Στη σημερινή συζήτηση θα λάβει μέρος και το ΔΝΤ, το οποίο όπως έχει καταστήσει γνωστό θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα υπό δύο προϋποθέσεις, την ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Πηγή: DW