Την αντίδρασή του απέναντί σε όσα γράφονται και μεταδίδονται σχετικά με το περιουσιολόγιο εξέφρασε ο αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση φορολόγησης, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη , ούτε σε πολιτικό επίπεδο αλλά και πρακτικά, αφού δεν θα είχε καμία εισπραξιμότητα. Μάλιστα προσέθεσε ότι αυτό αναφέρεται και σε ειδική παράγραφο εγγράφου που έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.
“Δεν θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Αλεξιάδης, ο οποίος περαιτέρω επανέλαβε αρκετές φορές ότι η μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
“Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά, 10 -15 – 20.000 ευρώ όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια”, υπογράμμισε ο κύριος Αλεξιάδης, “αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτυ και δεν πλήρωναν τόσο καιρό”. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη καθορισθεί.
“Αν ο παππούς ξεχάσει να δηλώσει το χωράφι που χάρισε στο εγγόνι εκεί δεν θα επέμβουμε”, είπε σε άλλη του αναφορά ο αν. υπουργός. Σχετικά με τους φόβους που έχουν ανακύψει για εφοριακούς που θα μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια των πολιτών, ο κύριος Αλεξιάδης ήταν απόλυτος: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, εκτός αν έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως επαγγελματική στέγη, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα ισχύει ό, τι και σήμερα, είπε.
“Σε περιπτώσεις βέβαια που κάποιος περιλαμβάνεται σε λίστα, έχει δηλώσει 40.000 εισοδημα αλλά φαίνεται ότι έκανε κατάθεση 500.000 εκείνη τη χρονιά, τότε όχι απλά θα χτυπήσουμε την πόρτα, αλλά θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του εγκατάσταση” σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το euro2day. “Το περιουσιολόγιο το χρειαζόμαστε για έλεγχο και διασταυρώσεις, ώστε ο φορολογικός ελεγκτής να έχει πλήρη εικόνα του πολίτη”, διευκρίνισε.
“Θέλουμε, είπε ο κύριος Αλεξιάδης, από το 2017 να καταργηθούν άλλες μέθοδοι και αυτόματα να γίνεται η σύγκριση μεταξύ όσων έχουν δηλωθεί και όσων αποκτώνται κατ’ έτος”. Καταθέσεις στο εξωτερικό, επενδύσεις σε εταιρείες και off shore εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, όλα αυτά θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, εξήγησε και με έμφαση είπε: “όποιος θέλει να κρύψει κάτι να το σκεφτεί και 2η φορά”.
Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο σύμφωνα με τον κύριο Αλεξιάδη. Ούτε ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία, τόνισε και εξήγησε ότι περιορισμένη πρόσβαση, μόνο στα στοιχεία των φορολογουμένων που εξετάζει, θα έχει ο ελεγκτής.
Πρακτικά, όπως είπε, μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα αναρτηθεί στο Taxis μια φόρμα με τα στοιχεία που ήδη ξέρει το υπουργείο Οικονομικών (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ). Θα υπάρχουν κενά τετραγωνίδια για να συμπληρώσει ο πολίτης ό,τι λείπει. Όπως ανέφερε ο κύριος Αλεξιάδης αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι ελέγχονται ειδικά.
Για τα ακίνητα προανήγγειλε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή νέος φόρος, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος, με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Θα εφαρμοσθεί δε στη βάση των νέω αντικειμενικών. Είμαστε αναγκασμένοι να επιβάλλουμε δύσκολους, άδικους φόρους, σημείωσε τέλος ο κύριος Αλεξιάδης.