Join the Club

Με απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανακοινώθηκε χθες, ένα νέο νόμισμα προστέθηκε στο νομισματικό καλάθι των Special Drawing Rights ή SDRs, το οποίο το Ταμείο χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του.

Το καλάθι αυτό συμπεριλαμβάνει πια 5 “VIP” νομίσματα, το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, τη στερλίνα και τώρα και το γιουάν, με διαφορετική βαρύτητα το καθένα.

Ο δείκτης βαρύτητας του γιουάν ανακοινώθηκε ότι θα ανέρχεται στο 10,92%, θα είναι δηλαδή το τρίτο ισχυρότερο νόμισμα στο καλάθι μετά το δολάριο και το ευρώ.

Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου του 2016 και αναμένεται να διευρύνει τη χρήση του γιουάν ως ένα από τα ελίτ νομίσματα του πλανήτη, δεν αποκλείεται όμως να εισάγει και κάποια επιπρόσθετη αβεβαιότητα στην Κινέζικη οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Υπάρχει πάντως η ελπίδα ότι θα δώσει ώθηση στη στροφή της Κίνας προς μια πιο ελεύθερη αγορά, ενισχύοντας την αξιοπιστία των μεταρρυθμιστών στην κυβέρνηση του Xi Jinping, έναντι των πιο συντηρητικών στοιχείων.