ΔΝΤ: Το γουάν στην ομάδα των αποθεματικών νομισμάτων του

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να προσθέσει το κινεζικό γουάν στην ομάδα των κορυφαίων νομισμάτων που συνθέτουν τα αποθεματικά του, σε μια κίνηση που αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια σκηνή. Ειδικότερα, το γουάν θα συνοδεύει το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα και το γεν στο καλάθι αποθεματικών νομισμάτων του Ταμείου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, όπως σημειώνει το capital.gr, ότι η απόφαση του ΔΝΤ είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική με στόχο να ενθαρρύνει την Κίνα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Για την κινεζική κυβέρνηση, είναι θέμα γοήτρου, ενώ η απόφαση του ΔΝΤ αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη στρατηγική της χώρας για την αναβάθμιση του ρόλου της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία. Η κίνηση αυτή του ΔΝΤ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο Οκτώβριο, ενδεχομένως να βοηθήσει να ενισχυθεί η ζήτηση για το κινεζικό νόμισμα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της σημείωσε ότι η απόφαση για την εισαγωγή του νομίσματος “είναι μια αντανάκλαση των μεταρρυθμίσεων” που λαμβάνουν χώρα στην Κίνα.

“Η συνέχιση και εμβάθυνση των προσπαθειών αυτών θα δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό διεθνές χρηματοοικονομικό και νομισματικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη και σταθερότητα στην Κίνα και την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε η Λαγκάρντ.