Αποκρατικοποιήσεις, “κόκκινα” δάνεια και μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικές από τις απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες περιλαμβάνονται σε λίστα που έδωσαν στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, οι εκπρόσωποί τους.
Αυτή, μάλιστα, η λίστα είναι… τα “καλά νέα”, αφού, εάν και εφόσον, εφαρμοσθούν όσα περιλαμβάνει, οι δανειστές θα επανέλθουν με Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τα παρακάτω, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της “Καθημερινής”
1. Παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.
2. Ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
3. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.
5. Η ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
6. Η δημιουργία της ομάδας δράσεις που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
7. Η δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.
9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύσκολα θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Το νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών ορίστηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να διαπιστώσουν την πορεία υλοποίησης του νέου “πακέτου” και να ξεκλειδώσει η υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Στις πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ από τα παραπάνω αναφέρεται ρεπορτάζ του “Βήματος”, σύμφωνα με το οποίο, “χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι τα καυτά θέματα του Ασφαλιστικού και του Αγροτικού δεν συζητούνται καν στα κομματικά όργανα”.
Η βαριά φορολόγηση των αγροτών αποτελεί εν δυνάμει “βόμβα” στα “θεμέλια” της καλής, μέχρι πρόσφατα, σχέσης μεταξύ του κόμματος και του αγροτικού κόσμου. Τουλάχιστον μέχρι τα χημικά και τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα κατά το παναγροτικό συλλαλητήριο…
Η εφημερίδα αναφέρει ως στοιχεία που επιβεβαιώνουν το βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ την “πενιχρή συμμετοχή και την απουσία μεγάλης μερίδας βουλευτών στην ενημέρωση που ανέλαβαν να κάνουν ενώπιον της ΚΟ ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης” και την “κραυγαλέα απροθυμία βουλευτών να μιλήσουν και να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου που ανέτρεψε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας για πάρα πολλούς πολίτες”.