Η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να παρουσιασθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου, δηλώνει το Ποτάμι δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Χάρη Θεοχάρη.
Το σχετικό αίτημα, όπως σημειώνει το skai.gr, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Γεράσιμο Μπαλαούρα, αναφέροντας πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς τα αποτελέσματα της αποτίμησης της αξίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά.
Υποχωρεί διαρκώς η χρηματιστηριακή αξία των Ελληνικών τραπεζών, ενώ η αρχική αξία επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 40 δισ ευρώ οδεύει προς μηδενισμό, επισημαίνει ο κύριος Θεοχάρης και διευκρινίζει:
Mε αυτό τον τρόπο δεκάδες δισεκατομμύρια που είχαν επενδυθεί από το ελληνικό κράτος, από το υστέρημα των φορολογουμένων εξανεμίζονται. Η περιουσία δηλαδή των Ελλήνων χάνεται τη στιγμή που τους ζητούνται νέες θυσίες.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η ενημέρωση της Βουλής για ένα θέμα που λαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου και για το οποίο ευθύνονται οι ερασιτεχνισμοί, η αναποφασιστικότητα και τα “πήγαινε έλα” της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του σχετικού αιτήματος:
”Αθήνα, 20/11/2015
Προς τον: Πρόεδρο της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
κ. Γεράσιμο Μπαλαούρα
Κοιν: Πρόεδρο της Βουλής
κ. Νικόλαο Βούτση
ΘΕΜΑ: Άμεση ενημέρωση της Επιτροπήs Οικονομικών της Βουλής από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα αποτελέσματα της αποτίμησης τής αξίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αποτελεί από μόνη της σανίδα σωτηρίας για την επιβίωσή τους.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αποτιμά την Τράπεζα Πειραιώς στα 18 εκατομμύρια ευρώ ενώ όλες οι τιμές αύξησης μετοχικού κεφαλαίου γίνονται με τεράστιο discount στις χρηματιστηριακές τους αξίες αποτιμώντας τις προς ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες σε 770 εκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία των Ελληνικών τραπεζών λόγω των τιμών αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση με αποτέλεσμα η συνολική τους κεφαλαιοποίηση να μην ξεπερνά πλέον τα 1,8 δις ευρώ, όταν αρχές Νοεμβρίου του 2015 ήταν στα 3,9 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2013 στα 29 δις ευρώ.
Μέσω αυτών των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου η αρχική αξία επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 40 δις ευρώ οδεύει προς μηδενισμό.
Μόνο τα αποθεματικά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποτιμώνται σε 18 δις ευρώ.
Η παρούσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών καθιστά αναγκαία την έκτακτη ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για τις επιτευχθείσες τιμές αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για την εύλογη αξία των Ελληνικών συστημικών τραπεζών, για την πορεία της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου και για τη γενικότερη πορεία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Λόγω των ανωτέρων απαιτούνται εκείνες οι πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη παράγραφο 2, του άρθρου 16Α του Ν. 3864/2010 περί ιδρύσεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου ενημερώνει, κατ’ ελάχιστον δύο φορές το χρόνο και σε όποιες άλλες περιπτώσεις αυτό κρίνεται αναγκαίο, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Υπουργό Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σχετικά με την πορεία επίτευξης της αποστολής του.
Για το λόγο αυτό, αιτούμαι την κλήση της διοίκησης του ΤΧΣ, του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Μιχελή, του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Άρη Ξενόφου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέλους του Γενικού Συμβουλίου κρίνεται απαραίτητο, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Με εκτίμηση,
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης
Βουλευτής Β’ Αθήνας, Το Ποτάμι”