«Πράσινο φως» από EWG για την υποδόση 2 + 10 δισ.€ - Απόφαση στο Eurogroup

Συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών της Eυρωζώνης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από την ελληνική βουλή.

Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Υπήρξε ευρεία συμφωνία επί της έκθεσης που εκπόνησαν οι θεσμοί» τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του EWG.

Τα χρήματα θα έχουν μπει στα ελληνικά ταμεία μέχρι τη Δευτέρα καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, αποδεσμεύτηκαν και τα 10 δισ. των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα προς χρήση όταν τα πιστωτικά ιδρύματα χρειαστούν τα χρήματα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωνε στο πρακτορείο Reuters ότι «όποια και εάν είναι η σημερινή απόφαση, η τελική έγκριση θα δοθεί την Δευτέρα». Η ίδια πηγή, αν και αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο στις επαφές Αθήνας – δανειστών, επισημαίνει ότι εκκρεμεί ακόμη τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία άμεσης εκταμίευσης των χρημάτων.

Πηγές: imerisia.gr, naftemporiki.gr