Σημάδια επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ομαλή τροχιά, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διαπιστώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδόθηκε σήμερα.
Στις εξελίξεις αυτές κατά τον προηγούμενο μήνα περιλαμβάνει:
-Τον δείκτη οικονομικού κλίματος που κέρδισε επιπλέον χαμένο έδαφος τον Οκτώβριο του 2015 (86,5 μονάδες από 83,1 τον Σεπτέμβριο), ύστερα από τη μεγάλη πτώση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
-Την άνοδο του δείκτη PMI που αποτυπώνει τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 47,3 μονάδες έναντι 43,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο.
-Τη βιομηχανική παραγωγή και ιδίως τη μεταποίηση χωρίς καύσιμα που επιδεικνύει αντοχές τον Αύγουστο του 2015 (+4,8%), ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα (+6,8%). Παράλληλα, η υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων περιορίστηκε σημαντικά (-0,9% τον Αύγουστο έναντι -6% τον Ιούλιο).
-Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 7,3%, ως αποτέλεσμα αύξησης των αφίξεων (+2,8%) και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι (+4,5%). Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστς 2015 οι εισπράξεις ανήλθαν στα 10,4 δισ. ευρώ (+7,1%), ενώ οι αφίξεις ξεπέρασαν τους 16,9 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 15,3 εκατ. περίπου ταξιδιώτες κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (+10,6%).
-Τη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων το Σεπτέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε υψηλό επίπεδο (25% τον Ιούλιο).
-Την απομάκρυνση της αβεβαιότητας των προηγούμενων μηνών, καθώς επίσης και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών ως αποτέλεσμα των capital controls, που συνέβαλαν στον περιορισμό της εκροής καταθέσεων των νοικοκυριών (-199 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από -937 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο) και την αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων των επιχειρήσεων (+702 εκατ. ευρώ).
Στις προκλήσεις που παραμένουν ο ΣΕΒ περιλαμβάνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο του 2015, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά -1,6% το β’ τρίμηνο του 2015, τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, την τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών και τις προβλέψεις της Ε.Ε. για ύφεση 1,4% το 2015.