EWG: Την επόμενη εβδομάδα η δόση των δύο δισ.€ ...ίσως

Την επόμενη βδομάδα, και μετά από νέα έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης στην Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, και υπογράμμισε πως εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί. Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων και ότι «απομένει λίγος δρόμος».

Κατά τις πληροφορίες αυτές, εμπόδιο για να λάβει η Αθήνα το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αποτέλεσαν εκκρεμότητες αναφορικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, η συνεδρίαση του Euroorking Group της Πέμπτης έγινε σε καλό κλίμα, αν και πολλοί εταίροι ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιταχύνει ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη βδομάδα και πάντως πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 9 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα πριν εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

«Το προαπαιτούμενο είναι να ληφθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα δοθούν «διευκρινίσεις ως προς αυτό» από την Αθήνα.

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, που αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η επίσκεψη του Επίτροπου στην Αθήνα, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει το μεταρρυθμιστικό βηματισμό της κυβέρνησης και να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Πηγές: Αθηναϊκό Πρακτορείο, in.gr, naftemporiki.gr