Απέρριψε το ΕΚ το δικαίωμα απαγόρευσης εμπορίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από τις χώρες - μέλη
“Σήμερα φτάσαμε στο τέλος μιας διαδρομής με μια σημαντική ψηφοφορία που αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απορρίψαμε την πρότασή της που θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν ή μη, την εμπορία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους. Ήταν μια πολιτική πράξη πολύ δυνατή”.
Με τα λόγια αυτά, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ιταλός Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ), εισηγητής της έκθεσης για “τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερψήφισή της από την Ολομέλεια του ΕΚ.
Το σχετικό νομοθετικό ψήφισμα που προτείνεται από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγιείας και Ασφάλειας Τροφίμων, εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 577 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 38 αποχές.
“Η Κομισιόν επιθυμούσε να εφαρμόσει μέχρι τέλους την αρχή της επικουρικότητας” εξηγεί ο Τ. Λα Βία, “και ήθελε να αφήσει στα κράτη-μέλη την απόφαση να αποδεχθούν ή όχι την εμπορία των ΓΤΟ στις διάφορες χώρες, το ΕΚ όμως αντιτάχθηκε” τόνισε.
Η Κομισιόν, πρόσθεσε, “μας ζητάει πάντα να νομοθετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, παρ’ όλα αυτά δεν έγινε καμία μελέτη, τους περασμένους μήνες, για τις συνέπειες των προτάσεών της. Τελικά διαπιστώσαμε ότι θα επέφεραν μια σημαντική μείωση της δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά, διότι θα έπρεπε να επαναφέρουμε τους τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στις χώρες που απαγορεύουν ή όχι.
“Επρόκειτο για μια προσπάθεια Βαλκανοποίησης της εσωτερικής αγοράς που ευτυχώς κατορθώσαμε να την αποτρέψουμε” υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον εισηγητή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου βρέθηκαν τελικά ενωμένες, η κάθε μία για δικούς της λόγους, για την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, θεωρώντας ότι είναι “μη εφαρμόσιμη”.
Το ΕΚ ενέκρινε πάντως μια τροπολογία ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει νέα πρόταση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως που προηγήθηκε στην Ολομέλεια, ο Επίτροπος για την Υγεία Λιθουανός σοσιαλιστής Vytenis Andriukaitis υπερασπίσθηκε την πρότασή του.
Σύμφωνα δε με τον Τ. Λα Βια, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι η πρότασή του “απορρέει από την αναποφασιστικότητα των κρατών-μελών να καταλήξουν”.
“Τα κράτη-μέλη δεν καταφέρνουν να πάρουν μια απόφαση με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο. Όταν το Συμβούλιο δεν εκφράζεται, τότε η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στην Κομισιόν”, είπε ο εισηγητής για να καταλήξει λέγοντας ότι πιστεύει ότι η Κομισιόν “δεν πρόκειται να κάνει μια νέα πρόταση”.
“Διατηρώντας την πρότασή της η Κομισιόν, υπογραμμίζει την παραδοξότητα, τα κράτη-μέλη να απαγορεύουν από τη μια την καλλιέργεια των ΓΤΟ στην επικράτειά τους και από την άλλη εκ των πραγμάτων να αποδέχονται την εμπορία τους στο έδαφός τους, έχοντας επίγνωση ότι είναι δύσκολο να αντικατασταθούν ορισμένες πρώτες ύλες κυρίως οι φυτικές πρωτεΐνες” κατέληξε ο Τζιοβάνι Λα Βια.