Back & Forth

Ομολογουμένως, το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει αρχίσει να θυμίζει κρύο ανέκδοτο.

Αφού το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης για την ιδιωτική παιδεία -με 0% σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία- το κουαρτέτο των εκπροσώπων των δανειστών απέρριψε την πρόταση αυτή, με την αιτιολογία ότι έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, θύμισαν στην ελληνική πλευρά ότι με βάση τη νομοθεσία ο ΦΠΑ μπορεί να είναι είτε 23% είτε 0%, όχι κάτι ενδιάμεσο για ειδικές υποκατηγορίες. Για αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης, κάνει λόγο το Βήμα, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εγγράψει την είσπραξη 240 εκατ. ευρώ από το μέτρο αυτό στον προϋπολογισμό, αναφέροντας μάλιστα ότι η τρόικα διάβασε για την ελληνική πρόταση “στις εφημερίδες”.

Δεδομένου τώρα ότι η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη μη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 23% έληξε την Παρασκευή και η νέα πρόταση της κυβέρνησης βρίσκεται “in limbo”, ισχύει μέχρι νεωτέρας το 23% σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση, με το υπουργείο Οικονομικών να προσανατολίζεται να δώσει νέα παράταση για τη μη εφαρμογή του.

Και το αλαλούμ συνεχίζεται…