Μετά το σημερινό ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως “δεν υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών. Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα”, υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα, όπως το να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι.
Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια. Ούτως ή άλλως, σημείωσε ο υπουργός, τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο δεύτερο πακέτο. Σημείωσε δε ότι και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις. “Πρέπει να το δούμε”, ανέφερε. Τέλος, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day, είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.
Ο «δάκτυλος» Ολάντ για κόκκινα δάνεια
Το σημερινό ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια έδειξε να παίρνει διαδικαστικό χαρακτήρα, μετά και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για νέα συζήτηση, πιθανόν σε επίπεδο Eurogroup. Τα δύο ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της τρόικας και των Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέδειξαν τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σήμερα, ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε να ενστερνίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για μπαράζ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ ημών, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και του ραντεβού Τσακαλώτου-Σαπέν και θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup, δήλωσε είπε ο Φρ. Ολάντ.
ηνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ. αξίζει να σημειώσουμε πως την Τετάρτη η ίδια πηγή υποστήριζε πως η ελληνική πρόταση καλύπτει το 88% των οφειλετών), ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.
Επί της ουσίας δηλαδή με την πρόταση των δανειστών, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τις κυβερνητικές πηγές, αν και εφόσον αυτή περάσει, θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό με βάση το “καλό” σενάριο 6 στα 10 σπίτια και με βάση το “κακό” σενάριο 8 στα 10.
Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση με βάση τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής.
Πάντως πηγές από την αγορά υποστηρίζουν πως όσοι δανειολήπτες από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση δεν έχουν ακόμα πάρει δικάσιμο της υπόθεσής τους κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των κριτηρίων που προέβλεπε ο παλαιός νόμος. Σε αυτή την περίπτωση, οι υποθέσεις τους θα εξετασθούν με βάση τα νέα κριτήρια.
Σήμερα το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 320.000, ενώ η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.