Η "ψυχολογία" των ρυθμών ανάπτυξης

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% κινήθηκε ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης, που περιορίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 6,9%. Ο ετήσιος στόχος του 7% φαντάζει αβέβαιος.

Όπως σημειώνει η DW σε σχετικό της αφιέρωμα, ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης σημείωσε νέα επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε στο διάστημα των τριών προηγούμενων μηνών μόλις κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία στο Πεκίνο. Ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης συνιστά τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων έξι ετών.

Πέρα από την κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε στις κινεζικές χρηματαγορές, ένας πρόσθετος παράγοντας για την επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού το τρίμηνο που πέρασε εκτιμάται ότι είναι και το κλείσιμο περισσότερων εργοστασιακών μονάδων για αρκετές εβδομάδες με αφορμή μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην κινεζική πρωτεύουσα. To μέτρο ελήφθη με στόχο να πέσουν, προσωρινά, τα υψηλότατα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η επίτευξη του στόχου για ετήσια ανάπτυξη 7% φέτος καθίσταται ολοένα δυσκολότερη. Παρόλα αυτά αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του κινεζικού ΑΕΠ μπορεί να σημειώσει και πάλι ελαφρά αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 χάρη στα αναπτυξιακά προγράμματα που εκπόνησε η κυβέρνηση του Πεκίνου, η επίδραση των οποίων αναμένεται να γίνει αισθητή το προσεχές διάστημα έως το τέλος του έτους.