Handelsblatt: Nέες περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων σε 10-20 χρόνια

Νέες περικοπές στις συντάξεις θα χρειαστεί να κάνει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καθώς η δημογραφική γήρανση θα δημιουργήσει έλλειμμα 3 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία τονίζει ότι παρά την σκληρή αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόβλημα θα παραμείνει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα, ήδη από φέτος τα Ταμεία συνταξιοδότησης χρειάζονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ ενώ για το 2016 το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται να περιορίσει το έλλειμμα στα 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς όπως υποστηρίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει και κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα υπάρξουν περαιτέρω, βαθιές περικοπές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν σημαντικές περικοπές κυρίως μετά από 10 ή 20 χρόνια και ο λόγος όπως υποστηρίζει η Handelsblatt, είναι η ολοένα και ταχύτερη προοδευτική γήρανση του πληθυσμού, καθώς καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. έχει τέτοια δυσμενής διάρθρωση της ηλικίας όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με την οργάνωση HelpAge, ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδα θα είναι άνω των 60 ετών το 2030 ενώ το 2050 το ποσοστό των κατοίκων με ηλικία άνω των 60 ετών θα αφορά πάνω από 41% του πληθυσμού.