Ασφυκτιά ο ιδιωτικός τομέας

Σε “ελεύθερη πτώση” η ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής έρευνας της Grant Thornton.

Από δείγμα 4.997 επιχειρήσεων, την περίοδο 2009-2014 προκύπτει ότι απώλεσαν το 19% του απασχολούμενου δυναμικού, αναδεικνύοντας την ανεργία ως το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει το vima.gr.

Παράλληλα, η δραστική μείωση των εργασιών τους ψαλίδισε τα κέρδη και συρρίκνωσε κατά 60% (!) τον φόρο εισοδήματος που κατέβαλαν στα δημόσια ταμεία κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος φαίνεται να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, εν τούτοις, αν δεν ληφθεί υπόψη ο τομέας επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, συνάγεται ότι έχουν χάσει το 10% των πωλήσεών τους. Αντιθέτως, σε επίπεδο μικρών εταιρειών, αυτές έχουν «χάσει» το 35% των πωλήσεών τους.

H συνολική λειτουργική κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 32% (4,8 δισ. ευρώ) από το 2009 στο 2014. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η συνολική κερδοφορία προ φόρων των επιχειρήσεων του δείγματος εμφανίζεται μειωμένη κατά 86% (5,3 δισ. ευρώ).

Ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση ότι κατά τα τελευταία δύο έτη αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών με κερδοφορία.

Ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 7,5 δισ. ευρώ.