Πρώτα αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση και μετά χρέος

Με βασικό θέμα στην ατζέντα το χρέος συναντήθηκε απόψε Κυριακή στη Λίμα με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατ’ επανάληψη έκανε σαφές ότι διαφωνεί με τη θέση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Ζητά όμως και ανταλλάγματα, με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις και το ασφαλιστικό, ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Γι’ αυτό άλλωστε στη Λίμα έως σήμερα συνόδευε τον κ. Τσακαλώτο ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως η θέση του ΔΝΤ βρίσκει υποστηρικτές και εντός της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» έκανε λόγο για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην πρωτεύουσα του Περού, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε τα εξής: «Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα. Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016» και κατέληξε λέγοντας ότι «αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».