Τι προβλέπει το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ των 300 δισ. ευρώ

Στόχος του προέδρου της Κομισιόν να τονωθεί η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η απασχόληση στην Ευρώπη

Ήδη από τις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει μεγάλη έμφαση στο επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ με το οποίο, όπως επιμένει, μπορεί και πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η απασχόληση στην Ευρώπη. Πλέον, η ώρα να αποκαλύψει τα σχέδιά του έφθασε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τρίτη 25 Νοεμβρίου με σκοπό να το αποκαλύψει στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία ημέρα αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου.

Ως καλός και βετεράνος πολιτικός, ο Γιούνκερ επιδιώκει να διατηρηθεί απόλυτη μυστικότητα γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμά του, που μάλλον θα έχει τίτλο «Invest in Europe». Τα σύμβολα παίζουν επίσης τον ρόλο τους. Η αποκάλυψη του προγράμματος θα συμπέσει με την παρουσίαση των γνωμοδοτήσεων της Κομισιόν επί των προϋπολογισμών των κρατών – μελών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο Γιούνκερ θέλει να συνδυάσει τον ρόλο της Επιτροπής ως «θεματοφύλακα» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αυτόν του «πρωτοπόρου» στην προσέλκυση επενδύσεων σημειώνει προς «Το Βήμα» κοινοτική πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τον τρόπο που σκέπτεται ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Παρά την επιδίωξη της μυστικότητας πάντως, ορισμένες αδρές γραμμές του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ είτε έχουν δει το φως της δημοσιότητας είτε δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν «δημόσια κονδύλια» ως «καύσιμο» για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του εργαλείου της μόχλευσης (leverage). Οι πηγές του «δημοσίου χρήματος» θα είναι τρεις: πρώτον, κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014 – 2020, δεύτερον, κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και, τρίτον, κονδύλια που τα κράτη – μέλη έχουν δεσμευθεί ότι θα δαπανήσουν τα επόμενα χρόνια για εθνικές επενδύσεις.

Το σημείο – κλειδί σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Επιτροπής, είναι αν αυτό το πακέτο θα μπορέσει να κινητοποιήσει και να προσελκύσει την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι ιδιώτες επενδυτές να αισθανθούν την «ασφάλεια» ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Για τον λόγο αυτό, τα δημόσια χρήματα που θα είναι το «καύσιμο» θα πρέπει να θυσιαστούν. Ουσιαστικά, θα αποτελούν τις εγγυήσεις: οι απώλειες σε περίπτωση που μία επένδυση πάει άσχημα θα χτυπήσουν πρώτα αυτά και όχι τα κεφάλαια που θα επενδύσουν οι ιδιώτες.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=653307