Ως γνωστόν, όταν διαφωνούν τα βουβάλια στο βάλτο, τα βατράχια είναι τα πρώτα και σίγουρα θύματα.
Δεν υπάρχει πιο περιγραφική παροιμία για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή γύρω από το “βάλτο” του ελληνικού χρέους, όπου το “βατράχι” – ελληνικός λαός βλέπει τα “βουβάλια” ΔΝΤ και Eurogroup να διαφωνούν για το αν, πότε και πόσο πρέπει να μειωθεί, συμφωνώντας, πάντως απόλυτα, στο ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και γρήγορα τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία.
Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ από το Περού να δήλωσε χθες ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να δει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από την παροχή νέων δανείων, ωστόσο, μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους λέγοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.
«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πρόσθεσε, ότι τα μέλη της Ευρωζώνης συμφωνούν πως η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησής του μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της χώρας. Όμως, το πότε θα γίνει αυτό θα συζητηθεί αργότερα μέσα στο 2015 αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές.
«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο» συμπλήρωσε.
«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ. της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» σημείωσε.
Όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων και αναμεταδίδει το “Πρώτο Θέμα”, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδα την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.
«Με τα 86 δισ. του ESM αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.
Παρόλα αυτά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά.