Η δημοσιογραφία των πολιτών ετοιμάζεται

του Γιάννη Παλαιολόγου

Ο Λάρι Σάνγκερ, συνιδρυτής της Wikipedia, που βρέθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο για να μιλήσει στο συνέδριο επιχειρηματικότητας «Disrupt, StartUp, ScaleUp» στο Μέγαρο Μουσικής, δεν είναι χαρούμενος με την εξέλιξη του πιο διάσημου δημιουργήματός του. «Επειδή όλοι επιμελούνται το ίδιο κείμενο, τα αποτελέσματα είναι συνάρτηση των ικανοτήτων του πιο πρόσφατου επιμελητή», δηλώνει στην «Κ».

Ο Σάνγκερ εγκατέλειψε τη Wikipedia το 2002 – τον επόμενο χρόνο από την επίσημη παρουσίασή της. Αυτές τις μέρες, μεταξύ πολλών άλλων, έχει βάλει στόχο να λύσει το πρόβλημα της παραγωγής περιεχομένου υψηλής ποιότητας από πολλαπλές πηγές (crowd-sourcing) – το πρόβλημα που, στα μάτια του, δεν μπόρεσε να λύσει η πιο γνωστή εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου.

Το εγχείρημα ονομάζεται infobitt.com και εστιάζει στον τομέα της ενημέρωσης. Οπως και στη Wikipedia, o Σάνγκερ θέλει να τιθασεύσει την ενέργεια του διαδικτυακού πλήθους, αλλά για την παρουσίαση και την αξιολόγηση των ειδήσεων. Το μοντέλο του infobitt «διαφέρει επειδή η μονάδα συνεισφοράς δεν είναι ένα ολόκληρο λήμμα, αλλά μία πρόταση, που είναι πιο ανταλλάξιμη, πιο ευκίνητη, που μπορεί πιο εύκολα να βαθμολογηθεί». Αυτό –όταν τελειοποιηθεί το λογισμικό– «θα μας επιτρέψει μέσω ανταγωνισμού να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή του κάθε γεγονότος. Ετσι, όλα τα γεγονότα που θα βλέπετε στην πρώτη σελίδα, όταν φτάσουμε σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, θα είναι “νικητές” από άποψη ποιότητας». Επιπλέον, «θα μπορούμε να ταυτοποιούμε τμήματα του περιεχομένου που είναι προβληματικά και να τα διαγράφουμε εύκολα και γρήγορα, αλλά και δημοκρατικά, χωρίς να προκαλούμε μεγάλη αναταραχή στην κοινότητα [χρηστών]».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/793193/article/epikairothta/ellada/h-dhmosiografia-twn-politwn-etoimazetai