Μέτρα συνολικού ύψους 4,346 δισεκατομμυρίων ευρώ προϋπολογίζει να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο 2016 προκειμένου να κλείσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Εξ αυτών των χρημάτων, τα 1,851 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών. Κυριαρχεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ αλλά και η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο ψαλίδι πέφτει και στις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Η δαπάνη για τις συντάξεις του δημοσίου προϋπολογίζεται να μειωθεί κατά 281 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό πακέτο μέτρο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης φτάνει στα 987,3 εκατ. ευρώ.
Στο σκέλος των εσόδων, τα μέτρα φτάνουν το 2016 στα 2,494 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος έχει ο ΦΠΑ (1,417 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης προϋπολογίζονται επιπλέον 301 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 361 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν και τα νομικά πρόσωπα λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
Για το 2016, προβλέπεται ύφεση 1,3% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 25,8% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς διατηρείται στις προβλέψεις της συμφωνίας (0,5%).
Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2016
Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση το προσχέδιο αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Έγινε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Σύμφωνα, πάντα, με την κυβέρνηση, η δημοσιονομική στρατηγική το 2015 βασίστηκε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Προγραμματικής Συμφωνίας. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών περιελήφθησαν από το β’ εξάμηνο του 2015 παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, ενισχύθηκε η κοινωνική πρόνοια του Κράτους με οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και η χορήγηση του ΕΚΑΣ.
Το 2016 ο Προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους, όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4336/15) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Στον προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:
- στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,
- στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
- στην αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
- στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
- στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και
- στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.
Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:
- στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
- στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της Επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και
- στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.
Τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σε αυτά τα στενά πλαίσια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα:
- Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.
- Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκατ. ευρώ) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, in.gr