ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Άνοδο σημείωσε τον Σεπτέµβριο ο δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα σε σχέση µε το προηγούµενο δίµηνο, κινούµενος στις 83,1 µονάδες (από 81,3 τον Ιούλιο και 75,2 τον Αύγουστο), στη δεύτερη χαµηλότερη επίδοσή του από τον Νοέµβριο του 2012. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η έντονη διαταραχή που προκάλεσε στην οικονοµία η ακραία αβεβαιότητα και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησε σε σφοδρή επιδείνωση των επιχειρηµατικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εµπιστοσύνης τον Ιούλιο και το Αύγουστο.

Ωστόσο στη µέτρηση του Σεπτεµβρίου, οι επιχειρηµατικές προσδοκίες φαίνεται να διορθώνουν σχετικά την τάση τους. Αντίθετα όµως, η καταναλωτική εµπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου, στη χαµηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η συλλογή του µεγαλύτερου µέρους του δείγµατος για την έρευνα, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών, έγινε πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, οπότε η πορεία του δείκτη σε µεγάλο βαθµό αντανακλά την προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίζεται γενικά ως περίοδος αναµονής, για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον.

Από την άλλη πλευρά τα µέτρα που περιέχονται στο νέο µνηµόνιο και πλήττουν τη µεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών, ενισχύουν την απαισιοδοξία τους, τόσο για τα προσωπικά οικονοµικά τους, όσο και την οικονοµία της χώρας.

Αναλυτικότερα:

-στη βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες που βελτιώνονται αισθητά, το ισοζύγιο µε τις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα παραµένει σχεδόν στα ίδια, υψηλά για την εποχή επίπεδα και οι ήδη έντονα αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνονται ελαφρά.

-στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της βελτιώνονται, ενώ διορθώνονται σχετικά και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων

-στο λιανικό εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, τάση που αντισταθµίζεται από τη βελτίωση

-στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, αλλά και την αποκλιµάκωση στα αποθέµατα.

-στις κατασκευές καταγράφονται λιγότερο δυσµενείς προβλέψεις για την απασχόληση του τοµέα, ενώ στις προβλέψεις για τις προγραµµατισµένες εργασίες των επιχειρήσεων, η ανάκαµψη είναι οριακή

-στην καταναλωτική εµπιστοσύνη επιδεινώνονται σηµαντικά όλοι οι βασικοί δείκτες: οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταµίευση.

Βελτίωση στο οικονοµικό κλίµα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονοµικό κλίµα τον Σεπτέµβριο βελτιώνεται ελαφρά σε σχέση µε τον Ιούλιο, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται κατά 1 µονάδα υψηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 1,6 µονάδες στη δεύτερη (στις 107,6 και τις 105,6 µονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του. Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η µικρή βελτίωση του δείκτη είναι αποτέλεσµα της θετικής µεταβολής των επιχειρηµατικών προσδοκιών σχεδόν σε όλους τους τοµείς: στις υπηρεσίες (+3,5) και το λιανικό εµπόριο (+3) περισσότερο, αλλά και οριακά στη βιοµηχανία (+0,7) και τις κατασκευές (+0,5).

Η καταναλωτική εµπιστοσύνη δεν µεταβάλλεται τον Σεπτέµβριο σε σύγκριση µε τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται σε όλες τις µεγάλες χώρες, ήτοι στην Γερµανία (+1,7), την Γαλλία (+1,6), την Ολλανδία (+0,9), την Ισπανία (+0,8) και την Ιταλία (+2,8).

Στην Ε.Ε., το οικονοµικό κλίµα µεταβάλλεται θετικά και λιγότερο έντονα σε σχέση µε την Ευρωζώνη, αφού οι προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (-2,2) εξασθενούν και στην Πολωνία παραµένουν αµετάβλητες. Σε επίπεδο τοµέων, το κλίµα ακολουθεί την τάση της Ευρωζώνης στις υπηρεσίες και το λιανικό εµπόριο, ενώ αντίθετα στις κατασκευές οι προσδοκίες υποχωρούν και στη βιοµηχανία δεν µεταβάλλονται, µε την καταναλωτική εµπιστοσύνη να εξασθενεί.