Για νέα κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αγορές ομολόγων πρέπει να προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών, αν και όταν η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη οι ερευνητές του Ταμείου προειδοποιούν πως ένα άλμα στην μόχλευση των εταιρειών είχε προηγηθεί πριν από πολλές κρίσεις στις αναδυόμενες.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η έκθεση υπολογίζει ότι τα χρέη των εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα στις αναδυόμενες οικονομίες τετραπλασιάστηκαν από το 2004 ως το 2014, στα 18 τρισ. δολάρια από 4 τρισ. δολάρια. Αυτό το «πάρτι» δανεισμού έχει εκτινάξει το εταιρικό χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 75%, όταν πριν το 2004 ήταν μικρότερο από 50%.

Με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων να προετοιμάζονται για μια αύξηση στις χρεοκοπίες εταιρειών, καθώς θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις στις τοπικές τράπεζες που έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος του εταιρικού χρέους, κάτι που θα τις αναγκάσει να περιορίσουν τα δάνεια, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο παρόμοιο με αυτόν του 2008-2009.

«Τα σοκ στον εταιρικό τομέα μπορούν πολύ γρήγορα να επεκταθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να προκαλέσουν έναν φαύλο κύκλο καθώς οι τράπεζες θα περιορίζουν την χορήγηση δανείων. Η περιορισμένη προσφορά δανείων θα ελάττωνε με την σειρά της την συνολική ζήτηση και την αξία των ενέχυρων, μειώνοντας περαιτέρω την πρόσβαση στην χρηματοδότηση και ως εκ τούτου την οικονομική δραστηριότητα και αυξάνοντας τις απώλειες στον χρηματοπιστωτικό ταμείο» αναφέρεται στην έκθεση.

Το εταιρικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ

 Πηγή: euro2day