«Άλμα» κατέγραψαν οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα μηνιαία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στην Αθήνα, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σημείωσε αύξηση 23% στις αφίξεις πτήσεων του εξωτερικού. Στις Κυκλάδες το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 13%.
Σε επίπεδο οκταμήνου, όπως σημειώνει το naftemporiki.gr, η Αθήνα κατέγραψε άνοδο 26% και οι Κυκλάδες 14%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη παρατηρήθηκε μία οριακή πτώση, 2% και 1% αντίστοιχα.
Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι αφίξεις πτήσεων του εξωτερικού σ’ όλα τα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 6%.
- Ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς Ιταλία: η κίνηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη στα ίδια ποσοστά περίπου (9,7% τον Αύγουστο και 9,2% το οκτάμηνο).
- Εισερχόμενος οδικός τουρισμός: Στο οκτάμηνο παρουσιάζεται άνοδος +10%
- Αεροπορική κίνηση εσωτερικού: Η αεροπορική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση 25% τον Αύγουστο και 28% το οκτάμηνο. Μέρος της αύξησης αυτής προφανώς οφείλεται και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού.
- Ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού: Τα στοιχεία του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επηρεάζονται από τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα ως προς την τουριστική κίνηση η οποία εμφανίζεται ως θετική. Η Κρήτη εμφανίζει μείωση 13,4% που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε υποκατάσταση του μεταφορικού έργου από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
- Οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη ικανοποίησης για την Ελλάδα να βρίσκεται στο 84,3%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό άνω του 90% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%. Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών και, για πρώτη φορά, και έναντι ενός ελληνικού προορισμού, της Χαλκιδικής.