ΓΓΔΕ: Θα κλείνουν άμεσα επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν περιοδικές δηλώσεις

Με «λουκέτα» απειλεί πλέον η εφορία όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν κανονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η επιβολή της ποινής θα γίνεται άμεσα, καθώς από τη στιγμή που η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση η οποία διενεργεί ενδοκοινοτικές συναλλαγές, δεν έχει υποβάλλει για ένα χρόνο καμία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε η επόμενη κίνηση θα είναι η απενεργοποίηση του ΑΦΜ της, οδηγώντας την ουσιαστικά σε “κλείσιμο”.

Αυτές τις οδηγίες δίνει με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου με νέα εγκύκλιό της, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι περιπτώσεις που επιφέρουν τέτοιου είδους «τιμωρία», δηλαδή την αναστολή του ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα αν λοιπόν ο φορολογούμενος:

  •  Δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και ανακεφαλαιοποιητικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε,
  • Έχει υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση ΦΠΑ, θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό,
  • Δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα (μετά από επιτόπιο έλεγχο) ή έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή, με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων,
  • Έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμό κλπ),
  • Έχει κριθεί ως «εξαφανισμένος έμπορος» από το κράτος μέλος εγκατάστασής του, εφόσον πρόκειται για μη εγκατεστημένο στη χώρα μας επιχειρηματία (οι πληροφορίες αυτές παρέχονται μέσω αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής ή από δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων),
  • Αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ, θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει στη μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπεται έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας δέκα ημερών για εξηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν την αρχική απόφαση.

Όσο εύκολα πάντως ο ΑΦΜ θα μπαίνει σε αναστολή, τόσο δύσκολα θα επανέρχεται. Για να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο ΑΦΜ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανε λάθος ή οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αναστολή ΑΦΜ δεν υπάρχουν. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, μόνο μετά από αίτηση του φορολογουμένου με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όπως αναφέρει το euro2day.gr είναι η καταπολέμηση τριγωνικών συναλλαγών, που στόχο έχουν την κλοπή ΦΠΑ, υποθέσεις δηλαδή που είναι γνωστές ως τύπου carousel. Οι συναλλαγές ξεκινούν νομιμότατα και καταλήγουν συνήθως μέσω διαδοχικών πωλήσεων, να εξαφανίζουν τον ΦΠΑ στις τσέπες του επιτήδειου. Βάζουν έτσι το χεράκι τους στην απώλεια εσόδων ΦΠΑ της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ το χρόνο για το ελληνικό δημόσιο και τώρα μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο.