ΣΕΒΕ: Ζητεί επιτάχυνση της χαλάρωσης των capital controls

Για βαρύτατες συνέπειες στο εξωτερικό εμπόριο αγαθών της χώρας τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και συμπληρώνει ότι προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών τους επόμενους μήνες.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η σημαντική υποχώρηση των παραγγελιών (σ.σ. υφιστάμενων και νέων), η δυσκολία στην αγορά πρώτων υλών και προϊόντων καθώς και η αύξηση της ανεργίας τον Ιούνιο 2015 δίνουν προειδοποιητικό μήνυμα για περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους». Βάσει της σημερινής εικόνας ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι οι εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο το 2015.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η χαλάρωση των περιορισμών για πληρωμές στους προμηθευτές του εξωτερικού και να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.

Αίτημά του είναι να διεκπεραιώνονται αυτόματα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις, επιχειρηματικές συναλλαγές με το εξωτερικό που συνδέονται ιδιαίτερα με την παραγωγική-μεταποιητική διαδικασία και την εισαγωγή πρώτων υλών και άλλων προϊόντων για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, παρόλο που υπάρχει μια σχετική ελάφρυνση τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών του εξωτερικού, που υπερβαίνουν σημαντικά το δεκαήμερο και πλήττουν την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων.