Αγρότες, ιδιώτες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο μετά τις εκλογές

Περίπου 500.000 αγρότες, επιχειρηματίες και έχοντες περιουσιακά στοιχεία, οι οποίοι πιάνονται στην τσιμπίδα του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θα παραλάβουν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές τα «ραβασάκια» της Εφορίας τα οποία θα τους πληροφορούν ότι στο Taxisnet έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2014, με διπλάσια προκαταβολή φόρου και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης έως και κατά 1.146 ευρώ για τους έχοντες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.

Ουσιαστικά, η καμπάνα της Εφορίας θα χτυπήσει αρχικά τους αγρότες, αφού θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τα ηλεκτρονικά ραβασάκια, καθώς η αύξηση προκαταβολής φόρου για εκείνους, θα είναι 55% από το 27,5% που ίσχυε μέχρι και πριν τις 14 Αυγούστου όπου ψηφίστηκε ο νέος νόμος. Επομένως ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, πλέον με το νέο νόμο και την έλευση των νέων εκκαθαριστικών θα κληθούν να πληρώσουν 1.000 ευρώ.

Ανάλογες θα είναι οι επιβαρύνσεις για Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ), όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα», ενώ αυξημένος φόρος έρχεται και για όσους υπάγονται στο λεγόμενο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για όσους έχουν αυτοκίνητο άνω των 2.500 κυβικών, με βάση τη νέα συμφωνία με τους δανειστές ο φόρος αυξάνεται από το 10% στο 13% φέτος με μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 279 ευρώ ως και 1.146 ευρώ.

Οι επιπλέον φόροι θα πρέπει να εξοφληθούν μαζί με τον φόρο εισοδήματος που έχει ήδη βεβαιωθεί, με το ποσό να προστίθεται στο υπάρχον και τους φορολογουμένους να μην έχουν το δικαίωμα για επιπλέον δόσεις.