«Απάτη» η θερινή διαπραγμάτευση για την Ελλάδα λένε Βαρουφάκης και 18 οικονομολόγοι

Καρφιά για την διαπραγμάτευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την οποία χαρακτηρίζουν «απάτη» περιέχει η επιστολή που υπογράφουν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι 18 οικονομολόγοι προκειμένου να ζητήσουν από την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα του χρέους που πρόκειται να συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Όπως κατέδειξε το ελληνικό δράμα του καλοκαιριού, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς. Η απάτη της θερινής διαπραγμάτευσης στρέφει πολλούς Ευρωπαίους στον εθνικισμό και στην περιφρόνηση προς τους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Όπως επισημαίνουν οι επιφανείς οικονομολόγοι – ανάμεσα στους οποίους ο Τόμας Πικετί και ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ – η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές πως ένα κράτος δεν είναι, από μόνο του, σε θέση να διαπραγματευτεί με λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση να εξεταστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή ήταν σε αντίθετο πνεύμα με τις συστάσεις του ΔΝΤ» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Η επιστολή συντάχθηκε με αφορμή τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 10 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να ψηφιστούν εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Piketty Thomas Paris School of Economics
Varoufakis Yanis Former Greek Minister of Finance
Galbraith James University of Texas Austin
Flassbeck Heiner Former Chief Economist of UNCTAD
Guzman Martin Columbia University
Généreux Jacques Sciences Po
Keen Steve Kingston University
Colletis Gabriel Toulouse 1 University
Husson Michel IRES
Lemoine Benjamin Paris-Dauphine University
Mazzucato Mariana University of Sussex
Salais Robert IDHE, Marc Bloch
Théret Bruno Paris-Dauphine University
Timbeau Xavier Principal Director at the OFCE
Zezza Gennaro Levy Economics Institute
Dosi Giovanni Scuola Superiore Sant’Anna
Stockhammer Engelbert Kingston University
Onaran Ozlem University of Greenwich
Vatin François Paris Ouest Naterre University