Παγκόσμια δράση για στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης ζητά η Λαγκάρντ

«Η συνάντηση του G20 έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο ανανεωμένης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω αυξανόμενης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποχώρησης της τιμής των εμπορευμάτων, υποτίμησης των νομισμάτων σε ορισμένες χώρες και την αναπτυξιακή μετάβαση της Κίνας”, δήλωσε η Κριστιν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση του G20 που συνεδρίαζε στην Άγκυρα.

Όπως τονίζει «οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί, ειδικότερα για τις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες της νομισματικής πολιτικής έχουν καταστεί πιο επιτακτικές από την τελευταία συνάντησή μας τον Απρίλιο”.

Όπως αναφέρει το euro2day, η κ.Λαγκαρντ τόνισε πως “ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι ότι η ανάπτυξη παραμένει μετριοπαθής και άνιση. Για τις ανεπτυγμένες χώρες, η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί με μετριοπαθείς ρυθμούς φέτος αλλά και του χρόνου.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι προοπτικές έχουν αποδυναμωθεί το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και εκτιμάται πως θα υπάρχει ανάκαμψη του χρόνου. Τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη της παραγωγικότητας εξακολουθεί να είναι χαμηλή.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής, που θα περιλαμβάνει την συνέχιση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, φιλικές προς την ανάπτυξης δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί το δυνητικό προϊόν αλλά και η παραγωγικότητα”, κατέληξε.