Ν. Χριστοδουλάκης: Γίνονται προσπάθειες για χαλάρωση των capital controls

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για τη χαλάρωση των capital controls αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε σήμερα η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλάκης προανήγγειλε τη θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα προς την Κομισιόν για την επιμήκυνση του χρόνου απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε η χώρα και οι επιχειρήσεις να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβιώνουν σήμερα σε συνθήκες περιορισμένου «οξυγόνου» και ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση χαλάρωση των capital controls, όπως αναφέρει το euro2day.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθείται –από τις αρχές της εβδομάδας- η μεταφορά, για τις επόμενες ημέρες, του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα, εφόσον αυτό δεν εξαντλείται, εβδομαδιαίως, η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες, το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ ΕΛΛ +0,22%, η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων, καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό εξειδικευμένου προϊόντος για την εξόφληση δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία των δανείων που μεταφέρουν οι τράπεζες στον ELA.

Ακόμη, προανήγγειλε κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, να αντιστραφεί η αποστράγγιση του τραπεζικού συστήματος.

Αν όλα αυτά προχωρήσουν άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, ένα μεγάλο μέρος των capital controls θα έχει αρθεί έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα υπάρξει οικονομική σταθερότητα.