FT: Τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων εξετάζει η Κομισιόν

Θα χρηματοδοτηθούν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ύψους 300 δισ. ευρώ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως κεντρικό στοιχείο του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 300 δισ. ευρώ, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα που είναι σε γνώση της εφημερίδας, η Επιτροπή προτιμά μία διάρθρωση των ταμείων με τρόπο, ώστε τα δημόσια κεφάλαιά τους να υπόκεινται πρώτα σε ενδεχόμενες ζημιές (first loss tranche). «Η ΕΕ θα αναλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των κινδύνων αστοχίας κάθε επένδυσης, ενώ θα επέτρεπε στους ιδιώτες επενδυτές να επωφεληθούν από τα όποια οικονομικά κέρδη. Θα μπορούσαν να προβλεφθούν αρκετά ταμεία με διαφορετικό προφίλ κινδύνων», σημειώνει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν ότι το σχέδιο εξετάζεται ενδελεχώς από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και ορισμένες πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα από το Βερολίνο. Η πρόταση για τη χρήση κεφαλαίων της ΕΤΕπ ή του προϋπολογισμού της ΕΕ έγινε μετά την αντίθεση του Βερολίνου στη χρήση πόρων του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης – του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – που έχει διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=651341