Την κατάργηση 4,6 δισ. ευρώ υφεσιακών μέτρων ζητά ο Κ. Μίχαλος

Την κατάργηση αντιαναπτυξιακών μέτρων συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ ζητά με υπόμνημά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, προτείνοντας ταυτόχρονα ισοδύναμα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του τρίτου Μνημονίου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα υπόμνημα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΕ, και του ΕΒΕΑ, για την ελληνική οικονομία εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο υπόμνημά του ο κ. Μίχαλος τονίζει τον αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο χαρακτήρα του νέου Μνημονίου και επισημαίνει την ανάγκη να καταργηθούν τα υφεσιακά μέτρα που αυτό προβλέπει.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου οφείλει να αποσύρει τα μέτρα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου νομικών προσώπων, καθώς και την προκαταβολή φόρου και να καταργήσει πλήρως το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο πολυτελείας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ καταθέτει σειρά από κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις, με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ώστε να περιοριστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του Μνημονίου. Ειδικότερα, το σύνολο των μέτρων που προτείνεται να αποσυρθούν-καταργηθούν αντιστοιχεί σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ η μελέτη που έχει εκπονήσει η ΚΕΕ προτείνει ένα σύνολο υποκατάστατων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς και ρήτρες θετικής βελτίωσης, που θα προκύψουν από προτεινόμενα μέτρα αύξησης των εσόδων, ύψους άνω των 1,7 δισ. €.