Ουκρανία: Αποκέντρωση εξουσιών εν μέσω αμφισβητήσεων και διαμαρτυριών

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης για την αποκέντρωση των εξουσιών προς τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Διακόσιοι εξήντα πέντε βουλευτές, με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών να ανέρχεται στους 226, ψήφισαν υπέρ της απόφασης, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση η οποία συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες εθνικιστών μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Λίγο μετά τη λήψη της απόφασης, ομάδα διαδηλωτών έξω από τη Βουλή προσπάθησε να εισέλθει στο κτήριο, ωστόσο ανακόπηκε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον του πλήθους.

Πάντως, εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ σημείωσαν ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν συμφωνήθηκαν με τις αρχές των “ΛΔ” όπως προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ.

Σκληρότερη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να εκτιμά, ότι οι αλλαγές που προτάθηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο, Ποροσένκο, αποτελούν μόνο “απομίμηση” εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο.