Με χρεοκοπία απειλεί η Ρωσία το Κίεβο

Μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας τους αμέσως επόμενους μήνες βρίσκεται η Ουκρανία λόγω της δηλωμένης άρνησης της Μόσχας να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους, την ώρα που οι δυτικοί πιστωτές “κούρεψαν” το 20% του χρέους του Κιέβου.

Η Ρωσία κατέχει ομόλογα αξίας $3 δισ που λήγουν τον Δεκέμβριο. Χωρίς συμβιβασμό, το Κρεμλίνο μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπία της Ουκρανίας.

Σε αυτή την περίπτωση, τινάζεται «στον αέρα» το πρόγραμμα του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει το ΔΝΤ όταν παραχώρησε το τελευταίο δάνειο στο Κίεβο.Η συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές της Ουκρανίας, προβλέπει 20% «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και παράταση των λήξεων κατά τέσσερα χρόνια.

Αφορά ομόλογα σε ευρώ, συνολικής αξίας $18 δισεκατομμυρίων, για τα οποία ορίστηκε επιτόκιο 7,75%. Η ουκρανική κυβέρνηση βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, επικεφαλής των οποίων ήταν η εταιρεία επενδύσεων Franklin Templeton (και κατέχει ομόλογα περίπου $7 δισ.), τους τελευταίους πέντε μήνες.

Πάντως, η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς που αγγίζουν το 55% (στοιχεία Ιουλίου), ενώ η ύφεση φτάνει το 15% (δεύτερο τρίμηνο) με το εθνικό να κατρακυλά.

Βέβαια, τόσο η προθυμία της Δύσης να “κουρέψει” μέρος του ουκρανικού χρέους, όσο και η απροθυμία της Ρωσίας να κάνει το ίδιο αποτελούν οικονομικά “όπλα” στον μεταξύ τους πολιτικό – γεωστρατηγικό ανταγωνισμό.

Πηγές: ellada-russia.gr, rbc.ru