Ούτε ένα ευρώ από το ΔΝΤ για το 2014

Από τα 29 δισ. ευρώ των δόσεων που προέβλεπε το Ταμείο μέχρι το 2016, έχουμε πάρει μόνο τα 12,8

Χωρίς τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ πορεύεται η Ελλάδα το 2014 καθώς δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τις τέσσερις δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά. Οσα χρήματα έχει εισπράξει από το Ταμείο στη διάρκεια του έτους αφορούν στην καταβολή δόσεων προηγούμενων ετών. Παρ’ όλα αυτά, το κράτος ανταποκρίνεται στη λειτουργία του, εξέλιξη η οποία αντανακλά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της απαγκίστρωσης από τους πιστωτές.
Εξω από το πρόγραμμα
Είτε για πολιτικούς είτε για τεχνικούς λόγους, οι αξιολογήσεις του Μνημονίου δεν έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τέσσερις τον χρόνο και αντίστοιχες καταβολές δόσεων.
Η καθυστέρηση ξεκίνησε το 2012, με τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει μόλις μία αξιολόγηση. Ακολούθησαν άλλες δύο το 2013, ενώ φέτος έχει γίνει μία και τώρα ολοκληρώνεται η δεύτερη.
ΚΟΣΤΟΣ_ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον καταστατικό του, δεν μπορεί να εκταμιεύσει δύο δόσεις μαζί, παρά μόνο στην αρχή ή στο τέλος κάθε έτους. Η Ελλάδα συνήθως έχανε την πρώτη αξιολόγηση του έτους και έτσι εισέπραττε διπλή δόση στο τέλος κάθε χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκταμιεύσεις των δόσεων από το Ταμείο να έχουν πάει πίσω και το ΔΝΤ να μην έχει καταβάλει σωρευτικά τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=651061