Νουριέλ Ρουμπινί: Χωρίς κούρεμα η Ελλάδα δεν θα ευημερήσει

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ευημερήσει ποτέ χωρίς μια γενναία ελάφρυνση του χρέους της, ακόμα και αν εφαρμόσει μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική ατζέντα, εκφράζει για ακόμα μια φορά ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση».

Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού οικονομολόγου ο οποίος είχε προβλέψει την χρηματοπιστωτική κρίση που είχε ξεσπάσει το 2008 στην Αμερική, έρχονται τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνουν αρνητικοί σε ένα ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους.

“Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μπορεί να βελτιώσει τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά σίγουρα, μόνο με μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμπινί και προσθέτει ότι “η Ελλάδα χρειάζεται μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της”.

Εστιάζοντας στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο διάσημος οικονομολόγος εξυμνεί τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Ισπανίας που, όπως λέει, είναι δύο χώρες που αξίζει να αναβαθμιστούν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για δύο λόγους: την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που ακολούθησαν και τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσαν.