Μετά την προσφυγή στις κάλπες η δόση των 2 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου

Τεράστια αναστάτωση στην οικονομία προκαλεί η διαφαινόμενη προσφυγή στις κάλπες. Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Παράγοντες της οικονομίας και οι πιστωτές εκφράζουν την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως οδηγήσει επιτέλους στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως σημειώνουν σε σημερινό τους δημοσίευμα «Τα Νέα», η δόση του Σεπτεμβρίου των 2 δισ. ευρώ παραπέμπεται για μετά την προσφυγή στις κάλπες, αφού δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου η αξιολόγηση θα καθυστερήσει.

Όπως είναι φυσικό παγωμένες θα παραμείνουν και οι όποιες διεργασίες για τη διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επικείμενη ρύθμιση σαν κίνητρο για να υπερψηφιστεί στις εκλογές. Εξάλλου πηγές που έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις θεωρούσαν βέβαιο ότι η αναμενόμενη υποβολή προσφορών για τον ΟΛΠ τον Οκτώβριο θα μετατεθεί για αργότερα, ενώ και οι διαδικασίες για τα περιφερειακά αεροδρόμια θα ανασταλούν μέχρι νεωτέρας.

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ, η επιβράδυνση της αποκατάστασης της ρευστότητας των τραπεζών σε συνδυασμό με την αναμενόμενη παράταση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και το συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις πάγωμα της αγοραστικής κίνησης δεν θα βοηθήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Η αναμενόμενη βουτιά του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου θα γίνει πιθανότατα βαθύτερη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ και που γνωρίζουν τη λειτουργία της ΕΚΤ εκτιμούσαν έως χθες ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ξεκινήσει η επαναφορά της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα ωστόσο όμως με τις τωρινές εξελίξεις όλη η διαδικασία θα καθυστερήσει. Το ζήτημα που θα προχωρήσει κανονικά είναι η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.