ΥΠΟΙΚ και θεσμοί εξετάζουν γραμμή - γραμμή το τελικό κείμενο της συμφωνίας

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, όπως όλα δείχνουν, με στόχο ξημερώματα ή νωρίς το πρωί της Τρίτης να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι στα προαπαιτούμενα, ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις το πιθανότερο σενάριο είναι να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο. Ωστόσο προς ώρας «μπαινοβγαίνουν» στα προαπαιτούμενα.

Όπως αναφέρει το Euro2day, Ευκλείδης Τσακαλώτος – Γιώργος Σταθάκης και οι επικεφαλής των θεσμών εξετάζουν γραμμή γραμμή το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Στόχος, το μνημόνιο με τα προαπαιτούμενα να πάει στη Βουλή την Τετάρτη για να ψηφιστεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Πέμπτη, σε ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα: η δανειακή σύμβαση με προσάρτηση το νέο μνημόνιο και το δεύτερο άρθρο τα προαπαιτούμενα. Τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα για την εκταμίευση και την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ενδεικτικό είναι ότι η χθεσινή δεύτερη κατά σειρά συνάντηση ξεκίνησε στις 15:00 και ολοκληρώθηκε 12 ώρες αργότερα, με τις δύο πλευρές να δίνουν ραντεβού για σήμερα το πρωί στις 10:00 για τον νέο (και με βάση τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς τελευταίο) γύρο διαπραγμάτευσης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη εκταμίευση της πρώτης δόσης και θα έχει αποφύγει την επιλογή του δανείου-γέφυρα, έχοντας πλέον ελεύθερο πεδίο για να κινηθεί και στο πολιτικό επίπεδο, με τις εκλογές να φαντάζουν ως το πιθανότερο σενάριο.

Προσδοκία της Αθήνας είναι η δόση να φτάσει τα 25 δισ. ευρώ (περίπου τα μισά δηλαδή από τα 50-52 δισ. που θα είναι το δάνειο από τον ESM, καθώς το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από ΔΝΤ, ιδιωτικοποιήσεις και αγορές), για να καλύψει την πρώτες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξόφληση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, την επιστροφή του πρώτου δανείου-γέφυρα αλλά και την τόνωση της αγοράς με την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που φτάνουν (στοιχεία Ιουνίου) τα 5,3 δισ. ευρώ.

Για να πετύχει ωστόσο η προσπάθεια, θα πρέπει οι δύο πλευρές να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει σε κρίσιμα θέματα. Ένα από αυτά είναι τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τον οποίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώλησή τους από τράπεζες.

Ανοικτό είναι και το θέμα των εργασιακών: οι δανειστές πιέζουν ώστε η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις να πάει στους τρεις μήνες από τους έξι σήμερα.

Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα κληθεί να φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία ζητούσαν οι δανειστές μείωση του ανώτατου συντελεστή 8%, η κυβέρνηση το απορρίπτει γιατί είναι θέμα «ταξικό».

Παζάρι γίνεται για τα κλειστά επαγγέλματα, τόσο για το ποια ανοίγουν όσο και για το ποια θα περιληφθούν στα προαπαιτούμενα.

Οι θεσμοί εργάζονται νυχθημερόν για συμφωνία

«Μέρα νύχτα δουλεύουν» οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό σημείωσε ότι οι συνεδριάσεις ήταν συνεχείς κατά το Σαββατοκύριακο και ότι είναι επικεντρωμένες στην κατάρτιση ενός καταλόγου προαπαιτούμενων – σε σχέση με το νέο πρόγραμμα – ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική πλευρά και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι κοινοβουλευτικές αποφάσεις.

Ως προς το ποτέ θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η κ. Μπερτό υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θεωρεί πραγματοποιήσιμη την περάτωση των διαβουλεύσεων εντός του τρέχοντος μηνός.

Οι νέες επαφές τις ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη από τις 10.30, με βασικό σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, ύφεση 2,1- 2,3% φέτος και μηδενικό πλεόνασμα το 2015.

Η Γερμανία αποδέχεται συμφωνία υπό τον φόβο απομόνωσης

Σε νέο τους δημοσίευμα οι Finacial Times, αναφέρουν πως Αθήνα και τρόικα είναι κοντά στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιμείνει για περισσότερο χρόνο και να μην «κλειδώσει» ακόμη η συμφωνία προκειμένου να πιέσει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, τα σενάρια περί απομόνωσης της Γερμανίας, λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στην Αθήνα, ωθούν τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο να κάνει ό,τι μπορεί πια για να περάσει η συμφωνία από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αξιωματούχος της Ε.Ε. τόνισε ότι ακόμη και αν ο κ. Σόιμπλε αντιστέκεται πεισματικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θέλει να απομονωθεί το Βερολίνο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να περάσει τη συμφωνία από το γερμανικό Κοινοβούλιο, η κ. Μέρκελ θα θέλει να έχει το ΔΝΤ με το μέρος της, το οποίο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οι διαπραγματευτές του Ταμείου έχουν δείξει ότι θα υποστηρίξουν την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά το προσωπικό των θεσμών έχει προειδοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται πλέον υποστήριξη, λόγω υψηλών επιπέδων χρέους και χαμηλού ιστορικού μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τους Financial Times, μια τελική απόφαση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα ίσως έρθει αργότερα μέσα στο έτος και θα μπορούσε να εξαρτάται από τη χορήγηση των Ευρωπαίων πιστωτών στην Αθήνα περισσότερης ελάφρυνσης στα 320 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που πριν ήταν σκεπτικοί, τώρα λένε ότι μία πλήρης συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 20ής Αυγούστου, οπότε η Αθήνα πρέπει να κάνει μία πληρωμή χρέους 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα κύρια στοιχεία της προτεινόμενης συμφωνίας περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, διοικητικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Τα σημεία που παραμένουν προβληματικά ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ και προτάσεις για να αυξηθεί το προγραμματισμένο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, χωρίς τους τόκους του χρέους, στο 3,5% το 2018, από μηδέν φέτος.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι μια πρώιμη συμφωνία είναι «φιλόδοξη αλλά εφικτή» αλλά τόνισαν ότι παρότι αυτός είναι ο «προτιμότερος» τρόπος για να προχωρήσουν, η επιλογή ενός δανείου-γέφυρα 5 δισ. ευρώ που θα δώσει στους πιστωτές περισσότερο χρόνο, η οποία υποστηρίζεται από το Βερολίνο, είναι ακόμη στο τραπέζι.

Πάντως, την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει εχθρότητα για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διάσπαση, με τους βουλευτές από τη σκληροπυρηνική Αριστερή Πλατφόρμα να αντιτίθεται σε νέο πρόγραμμα, αφήνοντας τον Πρωθυπουργό και τους συμμάχους του να εξαρτώνται από τα υπέρ της Ε.Ε. κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη ανοικτά για γενικές εκλογές, ίσως τον Οκτώβριο.