Σωτηρία στις 666 μονάδες, σήμερα στο ΧΑ

Σωτηρία στις…666 μονάδες, σήμερα στο ΧΑ. Με αιχμή το “γύρισμα” των τραπεζών και σε μία συνεδρίαση που από την πρώτη μέχρι την τελευταία εντολή ο ΓΔ κινήθηκε σε θετικό έδαφος, το “κλείσιμο” βασικών δεικτών και μετοχών άφησε αρκετές υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Πάντα στο πλαίσιο μίας ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμης κίνησης/αντίδρασης, ενός λεγόμενου ράλi ανακούφισης, μετά από το 3ήμερο “‘αδειασμα” που δέχτηκε κυρίως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Στις 666,68 μονάδες με άνοδο 3,65% ο Γενικός Δείκτης, στις 197,96 με 4,81% ο ft25, ελέω τραπεζών καθώς ο κλαδικός δείκτης αντέδρασε προς τις 280,78 μονάδες με διψήφιο ποσοστό 17,78% και συναλλαγές περίπου 40 εκατ. ευρώ στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Στην Alpha Bank σημειώθηκε η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (19 εκατ. ευρώ) για να ακολουθήσουν Πειραιώς με 10,2, Εθνική με 9,4 εκατ. ευρώ και την Eurobank να κλείνει το κουαρτέτο.

Στα 74 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών αλλά με διακίνηση περισσότερων από 427 εκατ. τεμάχια, καθώς σήμερα ήταν η πρώτη συνεδρίαση- μετά την επαναλειτουργία του ΧΑ- που ο απόλυτος αριθμός τεμαχίων ξεπέρασε το μέσο όρο της εβδομάδας πριν την τραπεζική αργία και την επιβολή περιοριστικών όρων στην κυκλοφορία κεφαλαίων.

Η εφαρμογή από σήμερα πράξεων ΑΜΕΜ, σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του short selling εκτιμάται πως εν μέρει επηρέασαν το κλίμα, καθώς από τις προηγούμενες 1-2 συνεδριάσεις είχαν διαφανεί οι διαθέσεις των ισχυρών παικτών τόσο στην Εθνική όσο (κυρίως ) με τις αγορές/τοποθετήσεις τους σε μετοχές εταιρειών -σηματωρών και blue chips.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ έκανε εξ΄αρχής την διαφορά, με τη μετοχή στο εύρος των 0,465-0,58 ευρώ κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας, ακολούθησε η Eurobank και μετά τα πρώτα 45΄της συνεδρίασης η Πειραιώς.

Ωστόσο η “μάχη” δόθηκε στην μετοχή της Alpha Bank όπου μετά από συναλλαγές 195,8 εκατομμυρίων τεμαχίων/αξίας 19 εκατ. ευρώ ο τίτλος έκλεισε στα 0,125 ευρώ.

Πηγή: euro2day