Την τακτική του «μαστίγιου» και του «καρότου» φαίνεται ότι ακολουθούν οι δανειστές έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Μόλις ένα 24ωρο μετά την απαίτηση της Κομισιόν και του ΔΝΤ για λήψη νέων προαπαιτούμενων μέτρων ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, σήμερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε, ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Η ίδια προσέθεσε ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επικύρωσης μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως για να μπορεί να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου μέσω της πρώτης δόσης από τον ESM.
«Συνεχίζεται να σημειώνεται πρόοδος», ανέφερε η εκπρόσωπος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας «ομαλή» τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, και ενημέρωσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο βρίσκεται από χτες επί τόπου και ηγείται των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την «τρόικα» και από «τις Βρυξέλλες», η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως αυτά είναι «αναληθή» και «ανυπόστατα».
Τέλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, είπε πως αυτές θα γίνουν στο «πλαίσιο» και στον «χρόνο» που έχει οριστεί από την απόφαση της ευρωσυνόδου της 12ης Ιουλίου.
Θυμίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συντάχθηκε από τις 10 Ιουλίου, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα έχει κάτι λιγότερο από άκαμπτη στάση στα εργασιακά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Το Ταμείο διαπιστώνει «έλλειψη προόδου στο κομμάτι των εργασιακών αλλαγών», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστρέψει πρόσφατες δράσεις που έχουν αναληφθεί, όπως το να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.λπ.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μόνο μέρος από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, να προχωρήσει στην απελευθέρωση λίγων κλειστών επαγγελμάτων, να μειώσει τα διοικητικά κόστη κ.λπ.
Σημειώνει ότι τα θέματα αυτά είναι υπό συζήτηση, καθώς το Ταμείο θέλει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν από την έλευση των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητές του τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προχωρώντας σε συστάσεις – «φωτιά» προς την ελληνική κυβέρνηση.