«Θα περάσετε δύσκολα»...

Συνέχιση των παρεμβάσεων στο εργασιακό, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να απαιτήσει το ΔΝΤ από τη νελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, από το 2009, σε έκθεσή της για τη χώρα μας, η Ντέλια Βελκουλέσκου πρότεινε – μεταξύ άλλων – ως λύσεις μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και στις αποζημιώσεις απόλυσης, περιορισμούς στο συνδικαλιστικό πλαίσιο και απαγόρευση υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Παράλληλα, οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν νέες μειώσεις μισθών και  και μάλιστα για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια των υπαλλήλων, στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών.

Έτσι θα πρέπει να αναμένεται νέα αναδιάρθρωση στα μισθολογικά κλιμάκια και κυρίως σε όσους έχουν υψηλές αμοιβές με περικοπές που θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 10%, ενώ στους χαμηλόμισθους οι μειώσεις θα κινηθούν από 5% ως και 10%.
Μάλιστα θα επέλθει και έμμεση μείωση του μισθού καθώς θα ενταχθούν στον μισθό και τα επιδόματα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισφορές.

Σοκ αναμένεται και στο ασφαλιστικό. Η πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2010 για τις κύριες συντάξεις οδηγεί σε μειώσεις από το 2015 και μετά, ενώ σε ανάλογο αποτέλεσμα οδηγεί και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα μέτρα. Ορισμένες ακραίες προτάσεις κάνουν λόγο ακόμη και για απαίτηση των δανειστών να υπάρξουν μειώσεις 30% στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί, επίσης, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παροχών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους.

Η ίδια η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσειςστην Κύπρο, όπου έβγαλε εκτός εαυτού ακόμα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην Ντέλια Βελκουλέσκου, μάλιστα, αποδίδεται η εξής προειδοποίηση προς τους Κύπριους βουλευτές σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών όταν ετοιμαζόταν το μνημόνιο του 2102: «Θα πονέσετε. Θα υπάρξει πολύς πόνος. Το ποιοι θα πονέσουν πιο πολύ είναι δική σας δουλειά. Η συνταγή είναι αυτή».

Η πρώην υπ. Εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους δηλώνει στο Mega πως πρόκειται για μια τεχνοκράτη του ΔΝΤ «που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, τη μονεταριστική νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική». Τονίζει, μάλιστα, πως το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η αύξηση της φτώχειας και η απώλεια εισοδημάτων των συνταξιούχων. “Γι’ αυτούς είναι επιτυχία, για εμάς, για τον κόσμο είναι αποτυχία” σημειώνει.

«Θα περάσετε δύσκολα. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία» δηλώνει και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Αντριανού.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι απομένουν… τεχνικά θέματα για την επιστροφή τους, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, πέρα από το διαδικαστικό, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών για το εάν πρέπει να ψηφιστούν κι άλλα προαπαιτούμενα, πριν από την τελική συμφωνία.