Spiegel: Σε «κούρεμα» πρωτογενών πλεονασμάτων προσανατολίζονται οι δανειστές

Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει τους δανειστές στο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που αναφέρονται μέσα στο κείμενο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Spiegel επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το παραπάνω ενδεχόμενο εξετάζεται από τα οικονομικά επιτελεία των «θεσμών», με δεδομένη την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «κύκλοι της τρόικας» υποστήριξαν στο Spiegel ότι «οι στόχοι για τον προϋπολογισμό, που τέθηκαν πρόσφατα, βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Κανείς δεν περιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το περιθώριο δεν υπάρχει, πλέον, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης».

Το «κούρεμα» μάλιστα στα πρωτογενή πλεονάσματα πιθανώς να μην αφορά μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και μακρά παράταση της ύφεσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το 2016 ο στόχος θα είναι 1% αντί του προγραμματισμένου 2%. Το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης μικρότερο από το προκαθορισμένο 3% και παραμένει ανοιχτό εάν το 2018 το επιδιωκόμενο ποσοστό του πλεονάσματος 3,5% μπορεί να επιτευχθεί.